top of page

Avoidhousingscam.com är en internationell hemsida, som är skapad för att minimera bedrägeri i samband med uthyrning av bostäder. Vi är tacksamma om du länkar till denna hemsida och på så sätt är med och minskar risken för bostadsbedrägeri. Tack på förhand!

Många som letar bostad upplever tyvärr att de blir kontaktade av falska hyresvärdar som försöker bedra den bostadssökande på deposition eller förskottshyra. Problemet är stort och internationellt, och är beskrivet av FBI.

När du ska hyra en bostad är det därför väldigt viktigt att du kollar upp hyresvärden innan du för över pengar till personen. Du ska vara särskilt uppmärksam om hyresvärden är en privatperson, eller t.ex. inte har en seriös hemsida.

Du kan minimera risken för att bli bedragen genom att följa några enkla regler:

Detta ska du aldrig göra när du ska hyra bostad!
1: Överför aldrig deposition/förskottshyra för bostaden till en bank som ligger i ett annat land.
2: Överför aldrig deposition/förskottshyra för bostaden till en person som du inte har träffat i verkligheten.
3: Överför aldrig deposition/förskottshyra för bostaden före du har ett kontrakt som är underskrivet av båda parter.
4: Överför aldrig deposition/förskottshyra för bostaden före du har kollat upp om hyresvärden har rätt att hyra ut bostaden.
5: Överför aldrig deposition/förskottshyra för bostaden före du har varit på visning.


Detta är en bra process när du ska hyra bostad
1: Du hittar en eller fler bostäder som passar dina önskemål.
2: Du kontaktar hyresvärden och går på visning.
3: Om du kommer överens med hyresvärden ska personen skicka ett hyreskontrakt till dig.
4: Läs hyreskontraktet grundligt och få en advokat eller annan juridisk kunnig person att läsa genom kontraktet innan du skriver under det.
5: Kolla upp om hyresvärden också äger bostaden. Uppgifter om detta kan ofta hittas på offentliga hemsidor på internet.
6: Även om hyresvärden själv hyr bostaden är det inte säkert att han får hyra ut den till dig. Be hyresvärden om att visa hans/hennes tillåtelse om att hyra ut bostaden.
7: Om hyresvärden vill hyra ut en bostad som han/hon själv äger är det inte säkert att personen i fråga får göra detta. Fråga hyresvärden om du får se bostadsföreningens regler gällande detta.
8: När både du och hyresvärden har skrivit under hyreskontraktet kommer du typiskt ha ett antal dagar till att överföra en eventuell deposition/förutbetald hyra. Du bör endast överföra pengarna till en bank från samma land som bostaden ligger i.
9: Kom ihåg att göra ett klart avtal med hyresvärden om när du kan ta över bostaden. När kan du flytta in? När får du nycklarna? Osv.


Kom ihåg att alltid söka hjälp från en advokat när du ska hyra bostad.

bottom of page